http://www.mindmegette.hu/szikkadt-kenyer-szaraz-zsemle-masnapos-kifli-46621 Itt sok ötletet találtam,de sajnos nem minden alapanyagom van itthon,így tovább keresgéltem.
Ezeket találtam.
Rakott almás kenyér hozzávalói és elkészítése:
Hozzávalók:
3-4 szikkadt kenyér/zsemle
1/2 kg alma
1 citrom leve
3 ek. nádcukor
1 marék mazsola
5 dkg dió felaprítva
1/2 l tej
2 tojás
1 ek. porcukor
kevés vaj
Egy tűzálló jénait kivajazunk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd rögtön összeforgatjuk a citromlével. A diót miután durvára aprítottuk, összekeverjük a nádcukorral.
A zsemléket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és kibéleljük velük egy rétegben a jénait. Megszórjuk reszelt almával, mazsolát és diót is hintünk rá, majd újabb réteg zsemle következik. Megint szórás, majd záróréteg. A tojásokat villával elhabarjuk, majd a porcukorral és a tejjel elkeverjük. Ráöntjük a keveréket a rakottra, kis vajdarabokat teszünk a tetejére és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük (fedő nélkül).
Párom nagyon szereti a csirkemájat,így holnap tuti,hogy kipróbálom. :)
-negyed kiló cs.máj
-1 tojás
-1 fej vöröshagyma
-1 gerezd fokhagyma
-csipet majoranna
-bors
A hagymát nagyobb kockára vágom,és beleteszem a turmixgépbe,ráütöm a tojást,hozzá a májat nyersen,meg a fűszerek,aztán összeturmixolom.Az sem baj ha benne maradnak a hagymadarabok úgy finomabb lesz.Egy órát áll a hűtőben(de ha többet az csak jót tesz,jól összeérnek az ízek.)
a lényeg:ebbe a masszába belemártom a kenyér egyik felét csak,és lefordítva bele a forró oljaba.Pár másodperc alatt rásül a máj,melegen isteni!!!!A szikkadt kenyérrel a legjobb az nem szívja fel a z olajat!Ízlés szerint sajtot lehet rá szórni,picit megsózni.Jó étvágyat hozzá. :D
Akkor foglaljuk is össze,hogy mi mindenre jó a szikkadt kenyér.
1. Felszeletelem, megszárítom, és a spejzben, egy vászonzsákocskában gyűjtöm, majd ledarálom prézlinek.
2. Bundás kenyérnek megsütöm,amit fűszerekkel,megmaradt felvágottal bolondíthatok meg.
3. Pirítósnak még tökéletes.
4. Kenyérlepényt sütök belőle
Belemorzsolom egy tálba, teszek hozzá: kevés tejfölt, 2-3 tojást, sót, borsot, kockázott hagymát, petrezselymet, maradék párizsit kockákra vágva stb. és palacsintasütőben kevés olajon kisütöm. Vacsorára, reggelire friss uborkával, paradicsommal jó.
5. Beáztatom, kicsavarom, és fasírtba teszem.
6. Szintén beáztatva, kicsavarva sült csirkéhez való tölteléket készítek belőle (tojással, dinsztelt gombával, petrezselyem zöldjével, sóval, borssal, hagymával, fokhagymával)
7. Apró kockákra vágva egy vastagon kimargarinozott tepsiben, néha megkeverve szép rózsaszínre pirítom. Ezt néhány napig tárolhatod száraz helyen és krémlevesek tetejére szórva nagyon finom!
8.Hamis aranygaluskát készítek.A receptjét itt megtalálod. http://www.mindmegette.hu/hamis-aranygaluska.recept
9.Ó,és majdnem elfeledkeztem a kovászos uborkáról.
A szikkadt kifliből, zsemléből:
1. máglyarakást készítek
2. Szikkadt zsemléből kiváló túróval vagy zöldséggel töltött zsemlét és zsemlegombócot lehet készíteni.
3. Szikkadt kifliből pedig remek a mákos és diós guba.Én 12 db kiflihez 1 liter tejet használok fel.Ez bevált,mert ázik el a kifli és nem is száraz.
Fahéjas pirítós
Hozzávalók:
· 2 szelet fehérkenyér,
· 2 dkg vaj,
· 2 dkg cukor,
· késhegynyi fahéj
A kenyeret megvajazom és megszórom a cukor-fahéj keverékkel. Sütőben, vagy mikróban rövid idő alatt átsütöm, majd azonnal forrón tálalom.
Köret kenyérből
· 30 dkg szikkadt fehér kenyér (vagy 8 kifli),
· 4 tojás,
· 10 dkg margarin,
· 3 dl tej,
· Vegeta,
· 1-1 kk. őrölt bors, reszelt szerecsendió,
· 1 csokor petrezselyem
A kenyeret kockákra (a kiflit karikákra) vágjuk, és a sós tejben addig áztatjuk, amíg meg nem szívja magát, de még nem ázik el. A tojássárgájákat 8 dkg margarinnal habosra keverjük, a fűszerekkel és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Összekeverjük a kenyérrel. A kemény habbá vert fehérjét beleforgatjuk, a maradék margarinnal kikent püspökkenyér-formába simítjuk, a forró sütőbe toljuk, de 3-4 perc múlva a lángot mérsékeljük. Szép világosbarnára sütjük, meleg tálra borítjuk, és éles késsel felszeleteljük. Bármilyen mártásos étel köreteként kitűnő, de ha (húsevőknek) főtt, apróra vágott füstölt hússal gazdagítjuk, teával önálló vacsora lehet.
Vendégváró sajtfalatok
Hozzávalók:
· kenyérkorong 24 db,
· vaj 5 dkg,
· Pannónia sajt 10 dkg,
· Karaván sajt 10 dkg,
· pirospaprika,
· őrölt bors.
A kissé szikkadt kenyérből pogácsaszaggatóval vékony korongokat szúrunk ki, és vajjal megkent sütőlapra fektetjük. Vajat olvasztunk, és mindegyik korongot megvajazzuk. A Pannónia sajtot és a Karaván sajtot lereszeljük.
A füstölt sajtot pirospaprikával, a Pannónia sajtot őrölt borssal fűszerezzük. A vajazott kenyérkorongokat a sajtokkal megszórjuk, és forró sütőben addig sütjük, ameddig a sajt pirosra sül. Tálra rendezzük, mindegyikbe fogvájót szúrunk és frissen, forrón kínáljuk.
Zsemlében sült tojás göcseji csemege sajttal
· zsemle 4 db,
· tej 1 dl,
· vaj 2 dkg,
· Göcseji csemege sajt 12 dkg,
· tojás 4 db,
· só
A szikkadt zsemlék tetejét levágjuk, és belsejét kikaparjuk. Néhány percre tejbe mártjuk, de csak annyi időre, hogy a zsemle ne ázzon el, csak kissé megpuhuljon. Ezután a zsemléket egy vajjal megkent sütőlemezre fektetjük, az apró kockákra vágott Göcseji csemege sajttal mindegyiket kibéleljük, tetejükre egy-egy tojást ütünk. A tojások fehérje részét kissé megsózzuk, és forró sütőben addig sütjük a zsemléket, amíg a tojásfehérjék meg nem kocsonyásodnak. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.
Csicserifasírt
Hozzávalók:
· 25 dkg csicseriborsó,
· 40 dkg áztatott barna kenyér,
· 3 nagy fej vöröshagyma,
· 5 gerezd fokhagyma,
· 2 csomag apróra vágott zöldpetrezselyem,
· 1 marék barnaliszt,
· 1 marék kukoricaliszt,
· 2-3 evőkanál búzakeményítő,
· őrölt kömény,
· majoránna,
· kakukkfű,
· bazsalikom,
· borsika,
· koriander,
· tárkony,
· babérlevél,
· só,
· olaj
A csicseriborsót két nappal előbb be kell áztatni. Az elsőnap friss vizet tegyél rá, majd ismét csak friss vízben tedd fel főzni a babérlevéllel. Ha puha, hagyd kihűlni és turmixold össze, vagy húsdarálón daráld le. Dolgozd össze a kenyérrel, a lisztekkel és a keményítővel. A hagymát futtasd meg az olajon a fűszerekkel és keverd hozzá a masszához.
Az egészet alaposan keverd össze és sózd meg. Ebből a mennyiségből elég sok lesz, úgyhogy le lehet fagyasztani belőle akár pogácsázva vagy adagokra elosztva. Miután nincs benne tojás, jobb kiolajozott/vizezett tepsiben sütni és félidőben lapáttal megforgatni. Így egészségesebb is.
Egybesült búzafasírt köményes krumplival, és sülthagymával, almával
Hozzávalók:
· 200 g zabpehely és/vagy búzapehely
· 250 g száraz kenyér
· 100-150 g zsemlemorzsa
· 2-3 szál sárgarépa
· 1 kg krumpli
· 5-6 db hagyma
· 3-4 db alma
· szezámmag
· gomasszió (szezámsó)
· napraforgó
· fokhagyma
· pirospaprika
· zöldpetrezselyem
· köménymag
· majoránna
· bors
A száraz kenyeret beáztatjuk, majd a zabpehellyel, az olajos magokkal, a fokhagymával és az ízesítő anyagokkal összekeverjük, belereszeljük a sárgarépát. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. Minimum fél órát állni hagyjuk, majd formázzuk, és tepsibe rakjuk, körbe hámozott, negyedbe vágott krumplikat, hagymát és almákat teszünk. Meghintjük köménnyel, majoránnával, borssal, szezámsóval és kevés olajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten 90 percig sütjük. Ha nagyon kiszáradna, takarjuk le alufóliával.
Gombafasirt
Hozzávalók:
· 200 g zabpehely és/vagy búzapehely
· 250 g száraz kenyér
· 100-150 g zsemlemorzsa
· szezámmag
· gomasszió
· napraforgó
· fokhagyma
· pirospaprika
· zöldpetrezselyem
· 250 g gomba
· 1-2 szem krumpli
A száraz kenyeret beáztatjuk, majd a zabpehellyel, az olajos magokkal és az ízesítő anyagokkal összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. Finomra vágott gombát és reszelt krumplit keverünk bele. Minimum fél órát állni hagyjuk, majd lapos korongokká formázzuk, és forró olajban kisütjük.
Hasonlóan készíthető zelleres, karfiolos, lencsés, babos, tökös stb. Más gabonapelyhekkel is.
Hát,ennyi.Sok mindent találtam és jutott az eszembe,de biztos,hogy még van sok jó recept és ötlet a felhasználására.Ha neked is lenne valamilyen ötleted vagy bevált recepted akkor légyszívess oszd meg te is. Szívessen kiprobálnám én is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése