2015. június 26., péntek

Máj jótékony és káros hatása

Remek vitamin forrás A- vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában,   B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket tartalmaznak, emellett jó kalcium- és kálium források is.

A rettegett csukamájolaj
Anyáink korában szinte mindennapos volt, hogy a szülő kanálban egyensúlyozva próbálja utolérni menekülő gyerekét, hogy bevegye a csukamájolajat.
Nagyszüleinknek egy okuk volt erre - egyes halak mája bővelkedik D-vitaminban, amit az anyatejben nem kap meg a csecsemő, és rendes táplálással is nehéz megfelelő mértékben bejuttatni a gyerek szervezetébe, ugyanakkor fontos a csontfejlődés szempontjából. A fejlődő csontok védelmét D-vitamin-cseppel oldják meg, aminek megvan az a remek tulajdonsága, hogy ízetlen.

A misztikus élénkítő hatása
A máj fáradtságcsökkentő hatása is ismert.

Veszélyes vagy nem?
A máj az egyik legfontosabb szerve az anyagcserének, ezért feltételezik, hogy sok mérgező anyagot tartalmaz, emellett túl magas az A-vitamin-tartalma. A máj valóban átengedi magán a különböző méreganyagokat, azonban nem tárolja őket - ellentétben a méreganyagok lebontásához szükséges vitaminokkal. Az A-vitamin felhalmozódás maradt tehát, mint veszélyforrás. A felnőtt ember napi szükséglete körülbelül 1,5 mg, terhesség és a szoptatás ideje alatt 2,0-2,5 mg. 10 dkg máj vagy májkészítmény maximum 1500-1600 µg A-vitamint tartalmaz, tehát, ha nem resztelt májat eszünk májkrémmel naponta, kevés esély van rá, hogy bármilyen káros hatással lenne a májfogyasztás. Egy másik mérés szerint a feltételezett toxikus dózis 100 000 NE, ami napi 175 gramm kacsamájat és 150 gramm marhamájat jelent. A máj tehát - ha nem mértéktelenül esszük - hasznos, ráadásul finom is.

 Gyakran ajánlják az egyébként is vérszegénységgel küzdő nőknek. Ami azonban az egyik előnye, az a terhesség alatt hátránnyá válhat, ugyanis a túl sok A-vitamin árthat a babának. Sokan úgy gondolják, hogy a természetes vegyületet nem lehet túladagolni, tehát a máj a terhesség alatt is egészséges, azonban egyes szakemberek másképp vélekednek.
Amennyiben tehát gyermeket vársz, a legjobb, ha nem eszel májat, akkor sem, ha segíthetne megakadályozni a terhességi vérszegénységet, ugyanis a babánál látásproblémákat okozhat. A zsírban oldódó vitaminból a felesleg sajnos nem ürül ki a szervezetedből, hanem felhalmozódik, így a kelleténél több juthat el a babához is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése