2015. június 26., péntek

Máj jótékony és káros hatása

Remek vitamin forrás A- vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában,   B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket tartalmaznak, emellett jó kalcium- és kálium források is.

A rettegett csukamájolaj
Anyáink korában szinte mindennapos volt, hogy a szülő kanálban egyensúlyozva próbálja utolérni menekülő gyerekét, hogy bevegye a csukamájolajat.
Nagyszüleinknek egy okuk volt erre - egyes halak mája bővelkedik D-vitaminban, amit az anyatejben nem kap meg a csecsemő, és rendes táplálással is nehéz megfelelő mértékben bejuttatni a gyerek szervezetébe, ugyanakkor fontos a csontfejlődés szempontjából. A fejlődő csontok védelmét D-vitamin-cseppel oldják meg, aminek megvan az a remek tulajdonsága, hogy ízetlen.

A misztikus élénkítő hatása
A máj fáradtságcsökkentő hatása is ismert.

Veszélyes vagy nem?
A máj az egyik legfontosabb szerve az anyagcserének, ezért feltételezik, hogy sok mérgező anyagot tartalmaz, emellett túl magas az A-vitamin-tartalma. A máj valóban átengedi magán a különböző méreganyagokat, azonban nem tárolja őket - ellentétben a méreganyagok lebontásához szükséges vitaminokkal. Az A-vitamin felhalmozódás maradt tehát, mint veszélyforrás. A felnőtt ember napi szükséglete körülbelül 1,5 mg, terhesség és a szoptatás ideje alatt 2,0-2,5 mg. 10 dkg máj vagy májkészítmény maximum 1500-1600 µg A-vitamint tartalmaz, tehát, ha nem resztelt májat eszünk májkrémmel naponta, kevés esély van rá, hogy bármilyen káros hatással lenne a májfogyasztás. Egy másik mérés szerint a feltételezett toxikus dózis 100 000 NE, ami napi 175 gramm kacsamájat és 150 gramm marhamájat jelent. A máj tehát - ha nem mértéktelenül esszük - hasznos, ráadásul finom is.

 Gyakran ajánlják az egyébként is vérszegénységgel küzdő nőknek. Ami azonban az egyik előnye, az a terhesség alatt hátránnyá válhat, ugyanis a túl sok A-vitamin árthat a babának. Sokan úgy gondolják, hogy a természetes vegyületet nem lehet túladagolni, tehát a máj a terhesség alatt is egészséges, azonban egyes szakemberek másképp vélekednek.
Amennyiben tehát gyermeket vársz, a legjobb, ha nem eszel májat, akkor sem, ha segíthetne megakadályozni a terhességi vérszegénységet, ugyanis a babánál látásproblémákat okozhat. A zsírban oldódó vitaminból a felesleg sajnos nem ürül ki a szervezetedből, hanem felhalmozódik, így a kelleténél több juthat el a babához is.

1 megjegyzés:

  1. Saját tapasztalat. Engem nagyon beteggé tesz a máj evés. Idegrendszerre és agyműködésre van rossz hatással. A legrosszabb hatása viszont meglepő. Mióta nem eszek májat tudok imádkozni naponta több órát is azelőtt ha egyáltalán eljutottam a templomba izgága voltam és nem tudtam figyelni.
    Saját tapasztalat érdemes kipróbálni annak aki hívő és már tud sokat imádkozni. Egy reggel el kell tervezni és le írni mit szeretnénk tenni az nap a tervbe vett jó cselekedeteket is. pl. temetőbe menni, imádkozni, segíteni másokon stb. Egy szelet kenőmájas kenyér evés ezt romba tudja dönteni. Egyszerűen az embernek megváltoznak a prioritásai. Nem lesz már fontos az ima és a jó cselekedet e helyett jönnek a világi dolgok vágyak, tv nézés, szerencsejáték lottó stb. lustálkodás. Érdemes ezt a tesztet kipróbálni.
    Mióta nem eszek májat azóta tudok imádkozni és aki belejön az imába és sokat mondja a jó Isten elkezdi felfedni a dolgokat körülöttünk amit eddig nem vettünk észre és olyan tudást kezd csöpögtetni amit sehonnan sem tudnánk megszerezni.

    VálaszTörlés