A szikkadt kalács felhasználására kétféleképpen történhet: mindkét esetben
édes tejes-tojásos masszában forgatjuk meg a cuccot, és vagy vajon kisütjük
vagy a sütőbe toljuk.
A vajon, serpenyőben sült változat nem más, mint édes bundás kenyér, a
francia pirítós, azaz pain perdu, amit hazájában reggelire
fogyasztanak, de nem meglepő módon az édesszájú amerikaiak is nagyon kedvelik,
ha sütőbe tesszük már kalácspuding vagy kalácsfelfújt a neve, és jó kis leves
utáni desszert válik belőle ebédre. A kalácspuding legtöbbször mazsolával
készül, de ha már maradék felhasználás, akkor ne habozzunk beletenni a
konyhapulton árválkodó gyümölcsöket. Szeletben is hagyhatjuk a kalácsot, és
tetőcserépszerűen rakhatjuk a sütőtálba, felkockázhatjuk, kockázhatjuk, ahogy
tetszik.
A megadott mennyiségek:
Hozzávalók: 2 főre
15 dkg szikkadt kalács
2 tojás
1,5 dl tej
1 dl tejszín
6 púpozott ek. cukor (vagy ízlés szerint)
gyümölcs (szilvát,narancsot,almát,banánt vagy bármilyen aszalt gyümölcsöt szoktam használni)
narancshéj vagy citromhéj (elhagyható)
1 marék dió vagy mandula a tetejére(elhagyható)
vaj a sütőtál kivajazásához
a tetejére fahéjjal elkevert cukor vagy méz
2 tojás
1,5 dl tej
1 dl tejszín
6 púpozott ek. cukor (vagy ízlés szerint)
gyümölcs (szilvát,narancsot,almát,banánt vagy bármilyen aszalt gyümölcsöt szoktam használni)
narancshéj vagy citromhéj (elhagyható)
1 marék dió vagy mandula a tetejére(elhagyható)
vaj a sütőtál kivajazásához
a tetejére fahéjjal elkevert cukor vagy méz
A tejszínt, a tejet, a tojást és a cukrot (ha van házi vaníliás cukrod –
ami úgy készül, hogy a már kikapart vaníliarudat nem dobjuk ki, hanem egy
csatos üvegbe zárjuk a kristálycukorral együtt – akkor itt a lehetőség, hogy
használd) kézi habverővel keverd simára.
A kalácsot kockázd fel majd öntsd le a tojásos masszával. Keverd el jól, hogy megszívja magát. Keverd hozzá a gyümölcsöt,egy párat félretéve.
Nyomkodd a masszát alaposan kivajazott sütőformába, a tetejét díszítsd a maradék gyümölccsel és az egészet szórd meg egy kis fahéjjal elkevert cukorral. 180 fokon süsd kb. 35 percig, vagy amíg kissé felpuffad és aranyszínűre sül.
Aki szereti rummal vagy narancslikőrrel is ízesítheti.
A kalácsot kockázd fel majd öntsd le a tojásos masszával. Keverd el jól, hogy megszívja magát. Keverd hozzá a gyümölcsöt,egy párat félretéve.
Nyomkodd a masszát alaposan kivajazott sütőformába, a tetejét díszítsd a maradék gyümölccsel és az egészet szórd meg egy kis fahéjjal elkevert cukorral. 180 fokon süsd kb. 35 percig, vagy amíg kissé felpuffad és aranyszínűre sül.
Aki szereti rummal vagy narancslikőrrel is ízesítheti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése