Hozzávalók:
2-3 fej saláta
füstölt sonka, bacon, vagy szalonna apróra kockázva
4-5 gerezd fokhagyma
2 liter víz (fele lehet alaplé)
1 dl tej
1 nagy pohár tejföl (450 g-os)
só, frissen őrölt bors
3 tojás
1 csokor friss kapor
1-2 ek (fehérbor vagy alma)ecet
Három szép fejes salátát bő vízben megmosok, negyedelem, vagy széttépkedem.
Egy fazékban a kockázott füstölt sonkát, bacont vagy szalonnát kisütöm,
míg megpirul. Rádobom az aprított fokhagymát és kevergetem, míg megérzem
az illatát. A sok fokhagyma kötelező és a zöld, újfokhagyma az igazi,
főleg, ha a kertből a saláta mellől húzzuk ki:-)
Jön hozzá a saláta és az aprított friss kapor, felöntöm vízzel, tekerek
bele borsot és adok hozzá egy ek ecetet, hogy a saláta „harapható”
legyen. Finomabb a végeredmény, ha a folyadék mennyiség fele alaplé
(pld. maradék húsleves). Max. 10 perc főzés után behabarom a
tojás* – tejföl – tejből készített habarással, igazítok az ízén ecettel
(mi savanykásan szeretjük), ha kell, csipet cukorral és kész. Mennyei!
Langyosan szoktuk enni juhtúrós puliszkával, de van aki púpos rántottát süt (puccos nevén omlett), azt felcsíkozza és levesbetétként használja.
*
A habarást készíthetjük csak tojás sárgájával, de ha egész tojást
használunk, verjük jól fel a tojást, adjunk hozzá egy evőkanál ecetet és
ezután keverjük össze a tejfőllel, tejjel, majd a levessel, az ecetnek
köszönhetően nem fog betúrósodni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése