2013. július 20., szombat

Őszibarackdzsem

  • 6 kg őszibarack
  • 1,2 kg cukor
  • kevés tartósítószer   
    1. A barackokat megmossuk, közben egy kis edényben vizet forralunk.
    2. A gyümölcsöt kb. hármasával a zubogó vízbe tesszük, és érettségüktől függően 1-2 percig benne hagyjuk. Utána hideg vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, majd kimagozzuk. Megmérjük, mennyi lett a tiszta gyümölcshús. Ez kb. 4 kg lesz.
    3. Így félbevágva (de darabolhatjuk apróbbra is) főni tesszük, és néha kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg az állaga olyan nem lesz, mint amilyen dzsemet szeretnénk (ez 20-60 perc). Ha nem szeretjük, hogy darabos, akkor botmixerrel összepépesíthetjük.Az enyém tönkrement így maradt a krumplitörő.
    4. Ekkor belekeverünk kilónként 30 dkg cukrot, és éppen csak összefőzzük, hogy a cukor jól felolvadjon. (Ettől hígabbá válik, de ez nem gond, majd ha kihűl, visszasűrűsödik.)
    5. Forrón 3-5 dl-es üvegekbe töltjük (kb. 8-10 db), és a tetejét megszórjuk tartósítóval. Légmentesen lezárjuk.
    6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése