2012. január 23., hétfő

Vörösboros pulykapörkölt,lencsefőzelékkel

Vörösboros pulykapörkölt:
Négy evőkanál napraforgó olajon üvegesre pirítok két közepes fej apróra vágott hagymát, hozzáadok egy apróra vágott paprikát és egy paradicsomot, és úgy öt perc alatt összepárolom. A tűzről levéve jöhet bele kávéskanál fűszerkömény, ugyanennyi őrölt bors, két teáskanál kalocsai paprika és két dl száraz vörösbor. Irány a turmix, ahol harminc másodperc alatt krémessé alakul a pörköltalap.
Visszatöltöm az illatos mártást az edénybe, és belepakolom a megmosott, hártyáitól megszabadított, 2×2 cm- es kockákra vágott pulyka combhúst. Keverek rajta egyet, egy jó csipet sóval ízesítem még, megvárom, hogy rottyanjon egyet, majd egészen kicsire veszem alatta a lángot, és negyven percig pötyögtetve főzöm. Akkor jó, ha a szaft színe barnásvörösre változik, a hús pedig szétomlik a szájban. A fentebb ajánlott, visszafogott húsfogyasztás mellett négy ember lakik jól vele. Remekül passzol hozzá a tök-, a zöldbab- vagy éppen a lencsefőzelék.

Az utóbbi receptet így készítettem el.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál só
  • 1 babérlevél
  • fél dl étolaj
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 1 csapott evőkanál paprika
  • 2-3 dl tej
  • 1 púpos evőkanál tejföl
  • 1-2 csepp ecet
  • csipet só
  • bors

Elkészítés:

A lencsét 6-8 órával a főzés előtt áztassuk be. Öntsük le a levét és tegyük egy edénybe. A hagymát kockázzuk fel, és keverjük a lencséhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Adjuk hozzá az 1 evőkanál sót és a babérlevelet, és főzzük puhára közepes lángon. Főzés közben barnás hab képződik, azt egy kanállal szedjük le.
Ha megpuhult, a levét majdnem teljesen öntsük le és pótoljuk a tejjel. (Így nem fog puffasztani!) Készítsük el a rántást (olaj+liszt+paprika) majd adjuk hozzá. Közepes lángon kevergessük, amíg elkezd rotyogni és kellően besűrűsödik. Ha hígabban szeretjük, adhatunk hozzá még tejet...

Ha elégedettek vagyunk a sűrűségével, adjuk hozzá a tejfölt és az ecetet. Sóval és borssal ízlés szerint ízesíthető. Jó Étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése