2014. május 25., vasárnap

Citromfűszörp

 

Citromfű szárítása és válogatása,amiből készül majd,a finom tea.

A gyógynövények hosszabb használat után fejtik ki hatásukat, ezért előbb élvezzük ízük, illatukat, aromájukat, majd egy idő után megérezzük azt is, hogy milyen jótékony testre és lélekre egyaránt.
Citromfűről amit tudni kell!

Nyugtató, görcsoldó, izzasztó, étvágyserkentő, szélhajtó és epeműködést javító hatásai vannak.
Teája ideg és szívnyugtató, idegerősítő , emésztést elősegítő. Külsőleg pépes borogatáshoz, fürdőkhöz, bedörzsöléshez használják.
Forrázatát 1 kiskanál drogot 1 csésze vízhez készítik.

Felhasználása: Levelei frissen vagy szárítva használhatók. Friss levelei felhasználhatók saláták, töltelékek,gyümölcslevesekhez,gyümölcssalátákhoz,mártásokhoz,halhoz, gomba- szárnyas- és vadételek készítéséhez. Íze jól harmonizál a túróval és a sajtokkal is. 80%-os citromfű kivonatból ma már bio szénsavas üdítőital is készül. Szárított levelét pot-pourriban is lehet használni.Nyugtató, görcsoldó, izzasztó, étvágyserkentő, szélhajtó és epeműködést javító hatásai vannak.
Teája ideg és szívnyugtató, idegerősítő , emésztést elősegítő. Külsőleg pépes borogatáshoz, fürdőkhöz, bedörzsöléshez használják.
Pótolhat citromhéjat és citronellát is. Finom tea készíthető friss és szárított leveleiből is.
Gyógyászati alkalmazása: Élénkítő hatású, ideg- és gyomorerősítő, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epeműködést.
Megszárított földfeletti hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. Illóolaját (Aetheroleum melissae) fürdővízbe cseppenthetjük, kiváló relaxáló hatású, illetve nem kevésbé kellemes a citromfű illóolajával történő lazító masszázs, amely valóban csodákat művel.
.

A citromfű tea leginkább nyugtató, hangulat stabilizáló és önbizalom növelő hatásáról közismert. Ha belső zűrzavart érzünk, főzzünk egy nagy csupor friss citromfű teát, keverjünk bele egy kanál mézet, majd míg ki nem hűl szagolgassuk befele az illatos páragőzt, és kortyoljuk el szép lassan, szertartásosan.

Hatása körülbelül két hét múlva fog érződni, de türelmetlenkedjünk, élvezzük ki illóolaj-aromáját. Ha nem tudunk rendesen elaludni vagy éjszakai felébredésekkel, álmatlansággal küzdünk, akkor az esti órákban kortyolgassunk el, rendszeresen egy-egy csésze citromfű teát. A nyugalom fokozása érdekében teájából a fürdővízhez is adagolhatunk.

Ha emésztési problémákkal, bélpanaszokkal, gyulladással vagy menstruációs görcsökkel küzdünk, akkor is megoldást jelenthet a citromfű. Vízhajtó hatása akkor a legeredményesebb, ha közvetlenül ébredés után, reggel egy csuporral, bármilyen ízesítés nélkül iszunk meg belőle.


 Ázik a citromfű ,amiből fincsi szörpöt fogok készíteni.

 Aki ivott már zimankós reggeleken szívmelengető citromfűteát, vagy harmincfokos hőségben hűsítette magát mentás citromfüves limonádéval, az tudja ezt a zöld fűszert hétköznapjainkból mellőzni nem lehet. Aromás ízvilága gyümölcslevesek elengedhetetlen tartozéka is. De amellett, hogy ízesebbé teszi életünket, az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolandó.





Szörp készítése:
2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
50 g citromsav
2 kg cukor
  1. A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk.
  2. Másnap hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk és 15 percig hagyjuk, hogy a főzetünk a tűzön zubogjon.
  3. Leszűrjük, üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése