Erre a célra a még csonthéjat nem fejlesztett fiatal zöld dió alkalmas.
Június közepe táján, Szent Iván napig (tenyészidőtől függően).
Alkalmasságát úgy ellenőrizhetjük, ha egy kötőtűvel átszúrva a tű
könnyen átszalad rajta. A leszedett zöld diók két végét levágjuk,
kötőtűvel meg szurkáljuk (ekkor még fröccsen a leve) és 1 órára forró
vízbe áztatjuk. Az óra leteltével a forró vizet hidegre cseréljük, és
1-2 napig áztatjuk, a vizet gyakran cserélgetve rajta(Naponta 5x). Ezzel a
módszerrel kioldódik a diókból a keserűség. Vagy nem. Majd a
készterméknél kiderül. Ugyanis Mági szerint 10 napos hideg vizes áztatás szükséges, ugyanakkor Szepyke egyáltalán nem áztatta, és nem írta, hogy keserű lett volna a likőrje.
Ezekhez a munkákhoz gumikesztyűt kell húzni, mert erősen barnít a dió.
Nekem nem lett keserű.
Viszont kicsit erősnek éreztem a pálinkát,így főztem hozzá cukorszirupot.Így legalább több lesz belőle.
Karácsonyig hagyom még érni.Jó lesz ajándéknak is.
Isteni.Gyógyszer,torokgyulladás,C-vitaminpótlás,hasmenésre,gyomorgyengeség esetén.Máj-és vértisztító hatása is van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése