Szénhidrátban és rostokban rendkívül gazdag. A benne található
szénhidrátok lassan emelik a vércukorszintet, ideális a felszívódása.
Magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést. Kiemelkedő
a fehérjetartalma, aminek aminosav-összetétele tökéletes az emberi
szervezet számára. Vérnyomás-csökkentő, szívbetegség-megelőző hatása is
bizonyítást nyert, sőt a krónikus vesebetegségek megelőzésében is
meghatározó szerepet játszik. Különösen az egyoldalú táplálkozás,
vegetáriánus étrend mellett fontos, hogy kerüljön az étrendbe sárgaborsó
is.
A többi hüvelyeshez hasonlóan ásványi anyagokban kiemelkedően gazdag:
kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is bőségesen
van benne. A sárgaborsó tavaszi fáradtság ellen is ideális, remek
folsav- és B-vitaminforrás. A benne található izoflavin, ami egy
természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, a mell- és prosztatarák
kialakulásának esélyét is csökkenti. Méregtelenítőként is sokan
esküsznek rá, ami többek között jelentékeny molibdén-tartalmának
köszönhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése