2015. február 14., szombat

Sárgaborsó vagy felesborsó

Szénhidrátban és rostokban rendkívül gazdag. A benne található szénhidrátok lassan emelik a vércukorszintet, ideális a felszívódása. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést. Kiemelkedő a fehérjetartalma, aminek aminosav-összetétele tökéletes az emberi szervezet számára. Vérnyomás-csökkentő, szívbetegség-megelőző hatása is bizonyítást nyert, sőt a krónikus vesebetegségek megelőzésében is meghatározó szerepet játszik. Különösen az egyoldalú táplálkozás, vegetáriánus étrend mellett fontos, hogy kerüljön az étrendbe sárgaborsó is.
A többi hüvelyeshez hasonlóan ásványi anyagokban kiemelkedően gazdag: kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is bőségesen van benne. A sárgaborsó tavaszi fáradtság ellen is ideális, remek folsav- és B-vitaminforrás. A benne található izoflavin, ami egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, a mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti.  Méregtelenítőként is sokan esküsznek rá, ami többek között jelentékeny molibdén-tartalmának köszönhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése