Felhasználása.
A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz
hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos
adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg
keserű vagy erős fűszeres ízét.
Gyűjtési
ideje. Csapadékos, hűvös évben minden évszakban gyűjthető. Öntözött kertekben
szintén egész évben gyűjthető, megtalálható.
Receptek
Tyúkhúrleves.
A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást
készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig
főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után
eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tyúkhúrfőzelék.
Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval,
szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük.
Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal
tesszük felejthetetlenné.
Tyúkhúrsaláta.
A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk,
lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal,
csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid
ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel.
Tyúkhúrfőzelékem
Annyit módosítottam most a recepten, hogy kolbászzsírt használtam a szalonna helyett. Borból Gedeon cserszegi fűszeres bort és Királylisztet használtam a rántáshoz. a gluténmentes diétázóknak kukoricalisztet ajánlom.
Finom lett, csak ajánlani tudom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése