2016. január 11., hétfő

Datolya

A friss datolyának és a szárítottnak majdnem teljesen megegyező a tápértéke: 100 grammban 142 kcal energia van. A datolya gyümölcse 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgabarna vagy mély barna, puhasága meg az íze nagyon különböző. Mindegyik fajta más-más időben érik. Fényes héja alatt édes gyümölcshús van, középen pedig kemény, hosszúkás mag található. Számos fajtája közül a legkeresettebb az egyiptomi "Medjoul", a mézédes "halawi", illetve az illatos "khalesh", de az izraeli "daglet noort" is sokan kedvelik.
A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.
A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is.
Úgy tartják, hogy naponta legalább egy szem elfogyasztása szükséges a kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez.
A datolya megszünteti a székrekedést, segít a hasüregi problémák, szívpanaszok, szexuális gyengeség, hasmenés és az emésztőrendszer rákos elváltozásainak enyhítésében.
A datolya a legjobb élelmiszer az izmok épüléséhez is.
Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját. Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt. 

Fogyasztásáról amit tudnunk kell!
Datolyát általában aszalt formában szerezhetjük be, de egyes kereskedőknél már frissen is elérhető. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, mert attól függően, hogy hol és milyen körülmények között szárították és tárolták, bizonyos kórokozókat tartalmazhat a héja.

Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a szemek frissek, barnák, héjuk sima és fényes legyen. A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll.

A tárolás során tovább szárad, és beindulnak az ún. kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a gyümölcs cukorkoncentrációja.

A datolya nemcsak kellemes csemege, hanem felhasználása igen sokrétű is lehet. Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is. Ha vendégeket várunk és sajttálat készítünk, nyugodtan helyezzünk a tálra néhány szem datolyát is. A csonthéjas termések közül a dióval és mogyoróval ízletes.
Tejhez, joghurthoz keverve, kenyér mellé és még számtalan ételt tesznek vele ízletesebbé.

Felnőttek és gyerekek számára egyaránt előnyös, de különösen jót tesz a várandós nőknek. A legmodernebb orvosi kutatások szerint az emésztőszervek rákjának megelőzésében is nagyon hatékony. A muzulmán hagyomány szerint a böjt megtörésekor pár szem datolyát és egy kis vizet vesznek magukhoz, ez segít elkerülni, hogy a böjt után hirtelen túl sokat egyenek. Amint a szervezet felvette a datolya értékes anyagait, az éhségérzet azonnal csillapodik.
A datolya ideális támogatója az emésztés kiegyensúlyozásának. A fáradt testnek fél órán belül új erőt ad. A szülés körüli időszakban a hölgyek legjobb tápszere. Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) napi 20- 35 gram élelmi rost bevitelét javasolja datolyafogyasztás révén. Napi egy szem datolya a szemek egészségének és a látás élességének élethosszig tartó fenntartásában is óriási segítség. Különösen hatékony azoknak, akik szürkületkor és éjszaka gyengébben látnak.

 A DATOLYA ELŐNYEI

Szorulás: a datolya hashajtó hatású ételnek tekinthető. A legjobb hatás akkor érhető el, ha a éjszakára
beáztatjuk a gyümölcsöket és reggel az áztatóvízzel együtt elfogyasztjuk őket.
Bélműködési rendellenességek: a datolya nikotintartalma rendkívül előnyös a panaszok enyhítésére.
A rendszeres fogyasztás gátolja a bélben a káros mikroorganizmusok fejlődését és segíti a ez emésztésben közreműködő hasznos baktériumok szaporodását.
Súlygyarapodás: a datolya az egészséges táplálkozásrésze. Cukrot tartalmaz, zsírokat, fehérjét és sok fontos vitamint. Ha pürésített uborkával együtt fogyasztjuk, könnyen úrrá lehetünk a kóros
soványságon. Egy kilónyi datolya csaknem 3000 kilokalóriát tartalmaz. Ennyi már önmagában is
elegendő lenne a napi szükséglet fedezésére.
Egészséges szív: a datolya meglehetősen jó segítség a szív jó egészségének fenntartásában. Hetente kétszer áztassunk be néhány szemet éjszakára, reggel pürésítsük és így együk meg a szívünket nagy mértékben erősíteni fogja.
Szexuális gyengeség: ez a csodálatos gyümölcs még a szexuális teljesítőképességet is fokozza. A legjobb módszer a kívánatos hatás eléréséhez, ha a éjszakára friss kecsketejbe áztatunk egy maroknyit, majd reggel hozzáadunk egy kis őrölt kardamomot és mézet, majd összeturmixoljuk az egészet. A funkcionális rendellenségek által okozott sterilitás elsőrangú enyhítője.
Hasmenés: az érett datolya nagyon sok káliumot tartalmaz. Könnyen emészthető, és segít a hasmenéses problémák leküzdésében.
Részegség, másnaposság, alkoholmérgezés: gyors enyhülést hoz, minden ilyen esetben. A hatás fokozható, ha felaprítás után éjszakára beáztatjuk.
Hasüregi rák: minden korosztály számára javallott, ennek a betegségnek a kezeléséhez. A datolya
hatékonyabb bármely gyógyszernél, és mivel természetes anyag, teljesen mentes a mellékhatásoktól.
Könnyen emészthető, és a ellátja a szervezetet a betegség leküzdéséhez szükséges energiával.
Noha, a datolya hihetetlen tápértékkel rendelkezik, legyünk körültekintőek a választásnál. A ragadós
külső héjon könnyen megtapad mindenféle szennyeződés, ezért megbízható forrásból, higiénikusan
kezelt és csomagolt fajtákat szerezzünk be. Ezzel együtt felhasználás előtt mossuk meg.

Forrás: www.organicfacts.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése