2016. április 28., csütörtök

A és B Vitamin diétánk

A páromnak B vércsoportja van , így sárgával jelöltem ki,az én diétámból amit ő nem ehet. 

Vércsoport szerinti táplálkozás A vércsoportúak részére
A vércsoportúak: "a földművesek"

Vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Ha gondosan követjük a vércsoportunknak megfelelő étkezési tervet, akkor:
  • kisebb az esély a gyakori vírus- és egyéb fertőzésekre,
  • testsúlyunk beáll az ideális értékre, mivel szervezetünk megszabadítja magát a méreganyagoktól,
  • nagyobb eséllyel előzhetjük meg az életet veszélyeztető olyan betegségeket, mint a rák, a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, májelégtelenség,
  • elkerülhetünk számos olyan tényezőt, amely gyorsítja a sejtpusztulást (azaz az öregedési folyamatokat.)
A vércsoport szerinti táplálkozás lehetőséget ad, hogy helyreállítsuk immunrendszerünk természetes védekezőképességét, megtisztítsuk vérünket és szervezetünket. Ez a fajta táplálkozás tekinthető kiinduló alapnak, a táplálkozási tanácsok erdejében, ez áll harmóniában természetes genetikai ritmusunkkal.
A program az ételeket három kategóriába sorolja: jótékony hatásúak, semlegesek és kerülendőek. A jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyírként hatnak szervezetünkre. A semleges ételek csupán táplálékként viselkednek. A kerülendő ételek ártólag hatnak ránk. A legjobb megközelítés, a kerülendő ételek teljes elhagyása, és azon semleges ételek fogyasztásának csökkentése, amelyek súlynövekedést okoznak. Ez a módszer kiegyensúlyozott étrendet és egészséges mértékű fogyást tesz lehetővé.
Az „A” vércsoportúak jelmezői: „A földműves”:
  • vegetáriánus típus,
  • érzékeny emésztőrendszer,
  • toleráns immunrendszer,
  • jól alkalmazkodik az állandó étrendhez és a változatlan környezeti feltételekhez,
  • jól reagál a stresszre, nyugodt természetű,
  • agrár jellegű étrendre van szüksége, hogy egészséges és alkotóképes maradhasson.

Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:
Az A vércsoportúaknak a vegetáriánus étrend a legmegfelelőbb. A vegetáriánus étrendre való törekvést kezdhetik azzal, hogy hetente minél több alkalommal hallal helyettesítik a húst. Ha mégis húst esznek, a lehető legsoványabb húsokat válasszák és inkább baromfit, mint a vörös húsokat.
Húsok:vércsport szerintit táplálkozás húsok
Semleges hatásúak: csirke, pulyka
Kerülendők: marhahús, disznóhús, bárány, borjú, vadhús, kacsa, liba, fogoly, fácán, nyúl, fürj, szalonna, szív, máj.

Halak:vércsoport 
szerinti táplálkozás halak
Jótékony hatásúak: ponty, tőkehal, sügér, ördöghal, pisztráng, lazac, szardínia, csuka
Semleges hatásúak: kagyló, tonhal, csuka, cápa, kardhal, tokhal, vörös durbincs
Kerülendők: szardella, barracuda, rák, angolna, lepényhal, foltos- és szürke tőkehal, hering, kagyló, osztriga, kaviár, garnélarák, tintahal, béka.

Tejtermékek, tojás
Az A vércsoportúak szervezete csak kis mennyiségű erjesztett tejterméket visel el, de minden teljes tejből készült terméket kerülniük kellene. A tojásfogyasztást is ajánlatos visszafogniuk.
Semleges hatásúak: feta sajt, kecskesajt, kefír, mozzarella, ricotta, joghurt
Kerülendők: kék sajt, brie sajt, vaj, író, jégkrém, camembert, Cheddar, túró, parmezán, Edami, ementáli, Gouda, tejsavó, teljes tej

Olajok, zsírokvércsoport szerinti táplálkozás olajok
Jótékony hatásúak: lenmagolaj, olíva olaj
Semleges hatásúak: tőkehalmáj olaj, canola olaj
Kerülendők: kukorica olaj, gyapotmag olaj, földimogyoró olaj, szezámolaj

Magvak:
Jótékony hatásúak: földimogyoró, tökmag, mogyoróvajvércsoport szerinti táplálkozás magvak
Semleges hatásúak: mandula, gesztenye, szezámmag, mogyoró, licsi, napraforgó mag, fenyőmag, mák, dió.
Kerülendők: brazil dió, kesudió, pisztácia

Hüvelyesek:vércsoport hüvelyes
Jótékony hatásúak: házi lencse vörös lencse, fekete bab, zöldbab, pinto bab, vörös szójabab
Semleges hatásúak: disznóbab, hüvelyes borsó, zöldborsó, lóbab, fehérbab
Kerülendők: száraz fehérbab, vörös bab, rézbab, veteménybab, limabab

Gabonafélék, kenyérfélék, száraztészták:
Az A vércsoportúak szervezete általában jól tolerálja a gabonaféléket.
Jótékony hatásúak: amaránt, hajdina, hajdinakása, szójalisztből készült kenyér, zabliszt, rizsliszt
Semleges hatásúak: árpa, kukoricapehely, kukoricaliszt, puffasztott köles, zabkorpa, zabliszt, puffasztott rizs, rizskorpa, tönkölybúza, rozskenyér, kukoricás sütemények, tönköly kenyér, gluténmentes kenyér, barnarizs kenyér, kuszkusz, árpaliszt, graham liszt, basmati rizs, barna rizs, bulgur búzaliszt, durumbúza liszt, tönkölybúza metélt, fehér rizs, quinoa
Kerülendők: búzacsíra, búzakorpa, hétmagos gabona, durumbúza, macesz, búzakorpából készült sütemények, teljes kiőrlésű búzakenyér, fehér liszt, teljes őrlésű búzából készült liszt.

Zöldségek:vércsport 
zöldségek
A zöldségek fogyasztása a lehető legtermészetesebb formában nyersen, vagy párolva javasolt. A tofu fogyasztása is ajánlott.
Jótékony hatásúak: brokkoli, sárgarépa, kelkáposzta, vöröshagyma, gyermekláncfű, fokhagyma, torma, karalábé, póréhagyma, fehérrépa, petrezselyem, paszternák, tök, spenót, mángold, articsóka, tofu
Semleges hatásúak: spárga, avokádó, bambuszrügy, kínai fehérkáposzta, retek, gesztenye, karfiol, zeller, kukorica, uborka, zöld olajbogyó, radicchio saláta, cukkíni, endívia, jéghegy saláta, kelbimbó, retek, alga.
Kerülendők: kínai káposzta, fehér káposzta, vöröskáposzta, padlizsán, termesztett gomba, fekete olíva, zöldpaprika, piros paprika, édesburgonya, fehér burgonya, paradicsom.

Gyümölcsök:vércsoport szerinti táplálkozás 
gyümölcsök
Jótékony hatásúak: sárgabarack, földi szeder, áfonya, cseresznye, szárított- és friss füge, grapefruit, citrom, ananász, kék-, zöld-, aszalt szilva.
Semleges hatásúak: alma, fekete ribizli, piros ribizli, datolya, fekete bodza, egres, szőlő, lime, görögdinnye, őszibarack, körte, gránátalma, málna, eper, kiwi, nektarin.
Kerülendők: banán, kókusz, mangó, sárgadinnye, narancs, papaya, rebarbara, mandarin.

Fűszerek/ízesítők:vércsoport szerinti táplálkozás 
fűszerek
Az ecet fogyasztását lehetőleg kerülni kell, mert a savak irritálják a gyomornyálkahártyát. A szója alapú fűszerek (tamari, miso, szójaszósz) viszont nagyon jó hatásúak az A vércsoportúaknak. A vastartalmú ételek fogyasztása kifejezetten ajánlott részükre, ellenben a cukor és a csokoládé fogyasztása csak nagyon kis mennyiségben javasolható.
Jótékony hatásúak: gyömbér, fokhagyma, szójaszósz, miso, tamari, mustár.
Semleges hatásúak: kukoricakeményítő, szegfűbors, bazsalikom, babérlevél, barnarizsszirup, metélőhagyma, szegfűszeg, koriander, agar, kukoricaszirup, kömény, curry, kapor, alga, méz, torma, tengeri hínár, juharszirup, majoranna, menta, mustármag, szerecsendió, oreganó, paprika, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, zsálya, só, barna cukor, fehér cukor, tárkony, kakukkfű, kurkuma, vanília, dzsem (ajánlott gyümölcsökből), fanyar savanyúság.
Kerülendők: kapribogyó, zselatin, fekete szemesbors, cayenne bors, őrölt bors, fehérborecet, almaecet, ketchup, majonéz, Worchester szósz.

Gyógyteákvércsoport 
szerinti táplálkozás gyógytea
Jótékony hatásúak: lucerna, aloe, bojtorján, kamilla, echinacea, görögszéna, gyömbér, ginzeng, zöld tea, galagonya, máriatövis, csipkebogyó, orbáncfű, szilfa, macskagyökér (valeriána).
Semleges hatásúak: tyúkhúr, martilapu, gyermekláncfű, komló, orvosi pemetefű, édesgyökér, borsmenta, málnalevél, zsálya, bodza, tárnics, aranygyökér, fodormenta, eperlevél, kakukkfű, hárs, eperfa, ökörfarkkóró, petrezselyem, fehér nyírfa, fehértölgyfakéreg, szenna, vasfű, cickafark.
Kerülendők: macskamenta, cayenne, kukoricabajusz, vörös lóhere, rebarbara, sárga lórom.

Italok
Az A vércsoportúak lehetőleg minden reggel fél citrom levéből készült langyos limonádé fogyasztásával kezdjék a napot. Ez segít csökkenteni az éjszaka során felhalmozódott váladék mennyiségét.
Jótékony hatásúak: kávé, koffeinmetes kávé, zöld tea, vörösbor, friss tiszta víz, sárgabaracklé, sárgarépalé, zellerlé, fekete cseresznyelé, grapefruitlé, ananászlé, szilvalé, citromlé.
Semleges hatásúak: fehérbor, almalé, szőlőlé, almabor, káposztalé, uborkalé, zöldséglevek ( az ajánlott zöldségekből)
Kerülendők: presszó kávé, kóla, diétás üdítő, egyéb üdítő, fekete tea, koffeinmentes tea, tömény szeszesital.
Az A vércsoportú embereknek az alábbi területekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani az egészségükkel kapcsolatban:
  • az immunrendszer erősítése
  • a rák ellen is küzdő antioxidánsok pótlása
  • a fertőzések megelőzése
  • a szív erősítése
Az A vércsoportúak számára a vegetáriánus étrend a legmegfelelőbb. Ezen vércsoportúak immunrendszere érzékenyebb, ezért ők biológiailag-, statisztikailag fogékonyabbak a szívbetegségekre, a rákos megbetegedésekre és a cukorbetegségre is. Mivel a vegetáriánus étrend nem tartalmaz néhány esszenciális tápanyagot, pl. B12-vitamint (ez főleg állati fehérjékben fordul elő), ezért ezek pótlásáról gondoskodni kell. A vércsoport szerinti táplálkozásról bővebben itt olvashatsz…
Az A vércsoportúak emésztőrendszere érzékeny, ráadásul a vegetáriánus étkezésre való áttérés akár fokozott gázképződéssel is járhat. A bélflóra egyensúlyban tartásához számukra előnyös lehet a probiotikumok fogyasztása. A probiotikumok olyan élő baktériumok, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez, a bélflóra egyensúlyának megtartásához. Ezen vércsoportúaknak a gyomorsavszintjük általában alacsony, ezért érdemes citromot (citromos vizet) fogyasztaniuk, mert az is segíti az emésztést és a nyálkahártya tisztítását.
C-vitaminszelén és a flavonoidok fontos antioxidánsok az A vércsoportúaknak is, mivel meghatározó feladatuk van az immunrendszer megerősítésében és a szabad gyökök elleni védekezésben. C-vitamin mellé érdemes flavonoidot is fogyasztani, mivel segíti annak beépülését, valamint hozzájárulnak az érrendszer védelméhez. A fertőzések elleni védekezésben a cink is segíthet.

A szív, és a keringési rendszer egészségének fenntartásában az E- vitamin nyújthat segítséget, mely fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így a sejtek normál működésének megőrzésében.
Az A vércsoportúak étrendje vasban szegény, mivel az a vörös húsokban található nagyobb mennyiségben, ezért ezt érdemes pótolniuk, hiszen szükséges a vérképzéshez.

Az A vércsoportúak fogékonyabbak a cukorbetegségre, ezért kiegészítésként a krómtartalmú készítmények javasoltak számukra. A króm fokozza az inzulin hatását, befolyásolhatja a szénhidrát-, fehérje-, zsír anyagcseréjét, valamint támogatja a hasnyálmirigy működését.
Mivel az A vércsoportúaknak is ajánlott kerülni a tejtermékek fogyasztását, az egészséges csontrendszer megőrzéséhez a kalciumpótlást más forrásból kell megoldaniuk.
Ajánlott táplálék-kiegészítők A vércsoportúaknak:
Kevésbé ajánlott táplálék- kiegészítők A vércsoportúaknak:
  • A-vitamin
  • Forrás: http://vitaminstation.hu/index.php?page=life&cat=1&article=38

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése