2016. május 25., szerda

Málnás tiramisu

Az üdítően savanykás málna és a krémes mascarpone nagyszerűen passzolnak ebben az édességben. Akárhány főre is terveztük, biztos, hogy adjunk hozzá még párat, abbahagyni nem egyszerű.

Hozzávalók

6 adag
  • A babapiskótához (200 g): 
  • 3 tojás, kettéválasztva 
  • 8 dkg cukor 
  • 1 teáskanál vaníliakivonat 
  • 5 dkg fehér rizsliszt 
  • 2 dkg cirokliszt 
  • 2 dkg kukoricakeményítő 
  • a tetejére 3 dkg porcukor 
  • Az áztatáshoz: 
  • 15 dkg málna 
  • 1 teáskanál citromlé 
  • 3 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau) 
  • Az összeállításhoz: 
  • 2 tojás, kettéválasztva 
  • 5 dkg cukor 
  • 25 dkg mascarpone 
  • a tetejére 20 dkg málna

Elkészítés

A piskótához a tojássárgájákat a cukor 1/3 részével és a vaníliával, és egy másik edényben a fehérjéket a cukor 2/3 részével habbá verjük. A tojásfehérjehab felét hozzáadjuk a cukros tojássárgához, és alaposan elkeverjük. A másik felét pedig óvatosan, egy fakanállal forgatjuk bele.
Rászitáljuk az összekevert liszteket, és finom mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral borított tepsire babapiskóta alakú formákat nyomunk belőle. Porcukrot szitálunk rá, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsütjük.
A piskóták áztatásához a málnát a citromlével és 3 dl vízzel egy kis lábosban 4-5 perc alatt összeforraljuk, majd szitán átnyomjuk. Hozzákeverjük a narancslikőrt. A krémhez a tojásfehérjéket a cukor felével habbá verjük. A tojássárgájákat a cukor másik felével felhabosítjuk, majd beledolgozzuk a mascarponét. Fakanállal beleforgatjuk a tojáshabot.
Végül összeállítjük a tiramisut: egy 20x30 cm-es tálban lerakunk egy sort a málnás lében megáztatott piskótából, és rásimítunk egy vékony réteg mascarponés tojáshabot. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak – úgy osszuk be, hogy a tetejére egy réteg tojáshab jusson.
Az édességet legalább 4 órára hűtőbe tesszük, és tálaláskor friss málnával díszítve kínáljuk.
Kollár Anita receptje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése