2017. január 22., vasárnap

Zserbó


  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • csipetnyi sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár
  • A bevonathoz:csokimázt készítettem. 

  • Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk.
    A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm-es nagyságú sütőlemez méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik.
    Az alsó lapot lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük 1 óráig.
    Tetejét megszurkáljuk, és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát még melegen fondannal bevonjuk. Ha kihűlt, apró kockákra vagy apró hosszúkás szeletekre vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése