2017. január 22., vasárnap

Vastagmákos

Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg Rama margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 1 kis üveg (370 ml) meggydzsem
  • 10 dkg Rama margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tej

a mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg keserű kakaópor (holland)
  • 5 evőkanál tej
  • 8 dkg Rama margarin


  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a sütőporral összekevert lisztet, hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a margarint.
  • Az egészet összemorzsoltam, majd a tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva egynemű tésztává állítottam össze.
  • A tésztát megfeleztem, két cipót formáztam.
  • A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
  • Az egyik tésztacipóból a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtottam, a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyeztem, eligazítottam.
  • Ezt a lapot megkentem a meggydzsemmel.
  • A töltelékhez az apróra darabolt margarinhoz hozzászitáltam a porcukrot, és fakanállal eldörzsöltem: nem kevertem ki teljesen, csak olyan jó morzsás legyen.
  • Hozzáadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összekevertem, majd a tejjel lazítottam.
  • Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is.
  • Ezt a mákos masszát a meggyes lapra öntöttem, elegyengettem.
  • A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtottam, és befedtem vele a máktölteléket.
  • A tetejét villával megszurkáltam, majd az előmelegített sütőbe toltam, és kb. fél óra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
  • A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztottam, egyneművé melegítettem a tejet, margarint, porcukrot és kakaóport, majd azon melegében a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam.
  • A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaltam. Forrás: http://hankka.blogspot.hu/2012/10/vastagmakos.html?m=1



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése