a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg Rama margarin
- 2 tojássárgája
- 2-3 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
- 1 kis üveg (370 ml) meggydzsem
- 10 dkg Rama margarin
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált mák
- 14 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 tojásfehérje
- 2 dl tej
a mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg keserű kakaópor (holland)
- 5 evőkanál tej
- 8 dkg Rama margarin
- A tésztához gyúródeszkára szitáltam a sütőporral összekevert lisztet, hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a margarint.
- Az egészet összemorzsoltam, majd a tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva egynemű tésztává állítottam össze.
- A tésztát megfeleztem, két cipót formáztam.
- A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
- Az egyik tésztacipóból a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtottam, a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyeztem, eligazítottam.
- Ezt a lapot megkentem a meggydzsemmel.
- A töltelékhez az apróra darabolt margarinhoz hozzászitáltam a porcukrot, és fakanállal eldörzsöltem: nem kevertem ki teljesen, csak olyan jó morzsás legyen.
- Hozzáadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összekevertem, majd a tejjel lazítottam.
- Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is.
- Ezt a mákos masszát a meggyes lapra öntöttem, elegyengettem.
- A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtottam, és befedtem vele a máktölteléket.
- A tetejét villával megszurkáltam, majd az előmelegített sütőbe toltam, és kb. fél óra alatt készre sütöttem.
- A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
- A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztottam, egyneművé melegítettem a tejet, margarint, porcukrot és kakaóport, majd azon melegében a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam.
- A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaltam. Forrás: http://hankka.blogspot.hu/2012/10/vastagmakos.html?m=1
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése