Hozzávalók:
2dl langyos tej
1dl langyos víz
1,5dkg élesztő
50dkg liszt
2ek olaj
1kk cukor
pici só
Elkészítés:
Önts össze 1dl langyos vizet és 0,5dl langyos tejet. Ebbe tegyél egy marék lisztet, morzsold bele az élesztőt és tegyük rá az 1kk cukrot. Keverjük össze mint a rántottát, és tegyük meleg helyre /én a radiátorra raktam, és konyharuhával letakartam/ és várjuk még szép kovász lesz belőle.Szerintem 30 perc kell hozzá.Addig is leírom a receptet. :)
A lisztet tegyük átszitálva kelesztőtálba (Elfelejtett ám rendkívül fontos munkafolyamat sütés előtt a liszt szitálása. Hajdanán a lisztben levő szennyeződések és rögök eltávolítása miatt szitálták a liszteszsákból, lisztes ládából napi felhasználásra elővett mennyiséget. A szitálás során a lisztszemcsék fellazultak a liszt átlevegőzött és így könnyebben vette föl a vizet. Az így készült tésztát könnyebb lazítani.) a sóval együtt, ha kész a kovász belekeverjük, hozzáöntjük a maradék tejet. Dagaszthatjuk kézzel vagy géppel és közben beleöntjük az olajat.
Félretesszük meleg helyre, hagyjuk, hogy 2-3 alkalommal ledobja a tetejét.
Vajazott, lisztezett gáztepsibe nyújtsuk, és ízlés szerint tesszük rá a feltétet.
Közben a sütőt már előmelegítettük, 220C fokra. Egy két percre a gáz tetejére tesszük a nyers feltétespizzát, hogy a melegen keljen még egy kicsit, és 15 perc alatt készre sütjük
Tanácsok:
Ha kézzel dagasztjuk az olajat a kezünkre tegyük, így nem ragad hozzánk.
Kb. 4 cm magas tésztát kapunk, miután megsült.
Minél tovább pihentetjük a tésztát, annál puhább és magasabb lesz, de ügyeljünk arra, hogy ne keljen túl.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése