Az egyik legmagasabb antioxidáns képességű "átlaggyümölcs"
Aszalt szilva............... 5.770 ORAC/100 g (Mi az ORAC érték)
A csodálatos szilva
Kevesen
tudják, hogy az aszalt szilva erős antioxidáns hatású. Szervezetünkben
folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek
sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú
életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az
úgynevezett antioxidánsok bevitelével.
Koleszterincsökkentő:
A
vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, mert nem okoz
fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a
salak hatására a vér járata beszűkül , emelkedik a vérnyomás. A szilva
és az aszalt szilva tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást,
valamint a vér koleszterin szintjét.
Veseműködést serkentő:
A
leáztatott aszalt szilvát főzzük úgy húsz percig. A kihűlt lének
rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét,
serkenthetjük vele a vese működését. A káliumnak és a szerves nátriumnak
közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának
szabályozása.
Belső vérzésekre:
Belső
vérzések kialakulásának több oka lehet. Ha a szervezet nem kap elegendő
nyers gyümölcsöt és zöldségfélét, belső vérzés jelentkezhet. A
gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos
lehet az aszalt szilva is.
Emésztési zavarok:
A
máj leterheltségének első jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem
teszünk valamit az emésztéssel, a szervezet tovább romlik, a tehet mind
nagyon lesz, mert a vér megtelt salakanyaggal. A szilvában az ásványok
és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelent, hogy az elfogyasztása
után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva
serkentőleg ha a gyomor működésére, és a belek mozgására. A szilvában
levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést
kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is,
ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a
vas felszívódása sokkal sikeresebb.
Az
aszalt szilvának nagy a fajlagos gyümölcscukor és rosttartalma.
Jellegzetes színanyagai az anticiánok. Talán leginkább hashajtó hatását
ismerik, amelyet rosttartalmának köszönhet - akár frissen, akár aszalt
szilva formájában fogyasztjuk.
Áldásos emésztőrendszeri hatások:
A szilva több okból kifolyólag is nagyon hasznos tápláléka tud lenni szervezetünknek.
A
friss szilva segíti a szép bőr kialakulását és megmaradását. A gyümölcs
olajos héjában jelentős mennyiségű többszörösen telített zsírsav
található, ami védi a gyümölcsöt a kiszáradástól, és megakadályozza a
baktériumok növénybe hatolását. Nem hiába hívják a szilvát "kék
gyümölcscsodának", mivel magas ballasztanyaga salaktalanítja a beleket,
megszünteti a székrekedést. Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a
bélből felszívódna, felhalmozódnának a hasfalban, derékon,
csípőtájékon, combon - tehát még a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik.
Nem
véletlen hát, hogy fogyókúrázóknak melegen ajánlják. Napi 20 dkg szilva
elfogyasztása olcsó, és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás
menünek.
Fáradságűző
Fáradságűző,
regeneráló, frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával. Kifejezetten
nyugtató hatású. Nagyon fontosak az idegrendszer számára, segítik az agy
anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a
memória működését.
Aszalt szilva a csontrikulás ellenA Florida Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora, Bahram H. Arjmandi, aki elismert nemzetközi szakértője az úgynevezett funkcionális élelem (olyan élelmiszerek, amelyek nemcsak táplálnak, de bizonyos betegségeket előnyösen befolyásolnak) kutatásának, több éve folytat kísérleteket az aszalt szilva egyedülálló tulajdonságának tanulmányozására.
Arjmani professzor nagy reményekkel néz tesztelés elébe, mert a 2004-ben végzett állatkísérletei azt mutatták, hogy a nőstény patkányok, amelyeknek petefészkét műtéttel eltávolították, az aszalt szilva táplálék-kiegészítéstől visszanyerték csonttömegük jelentős részét.
A tudomány mai állása szerint az aszalt szilva radikális immunrendszer erősítő, antioxidáns tartalma veri az erdei (vad) gyümölcsöket, enyhe hashajtó, de inkább csak fenntartja a megfelelő bélperisztaltikát, enyhe vizelethajtó, általánosságban rendben tartja az emésztést, segít visszafordítani a már kialakult csontritkulást.
Aszalt szilva a fogszuvasodás és fogínygyulladás ellen
A
mexikói Független Egyetem tanára Jose Fausto Rivero bebizonyította,
hogy az aszalt szilva erős antibakteriális hatással is bír, ami többek
között akadályozza a fogszuvasodásért, fogínygyulladásért felelős
baktériumok szaporodását. Hihetetlen, hogy ez az élelmiszerünk mi
mindenre jó és mennyi betegséget lehet vele megelőzni vagy gyógyítani.
Összefoglaló
Egy a lényeg: ne vásároljunk műanyag tasakba csomagolt kén/kén-dioxid
tartalmú aszalt szilvákat, mivel ezek gyorsaszalva voltak, sok kozülük
még hozzáadott cukros mázat is tartalmaz!
Egyetlen
aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például
egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium,
szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket,
védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések
ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is
ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult
csontritkulás folyamatát.
Ha
figyelembe vesszük, milyen egyéb jótékony hatásai vannak a szilvának és
az aszalt szilvának, akkor méltán tekinthetjük az egyik
legegészségesebb gyümölcsünknek. A szilva és az aszalt szilva rendkívül
gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a
szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Rendkívül
gazdag forrása továbbá a szilva a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak
és a foszfornak is.
Az
egyik legjobb vértisztító, emellett serkenti az emésztést. Köztudomású,
hogy az aszalt szilva a székrekedés ellen az egyik legeredményesebb
természetes segítség. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést
segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvát
megfőzzük vagy éjszakára beáztatjuk, majd megisszuk a levét, így
elősegítjük a rendszeres, szabályos székletet.
Táplálkozáskutatók
szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszererősítő, ráadásul az
áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az
egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három
aszalt szilvát fogyasszunk. További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó,
szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag.
Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel
magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát
tartalmaz!
Szilvaaszalás lépésről lépésre
1. Magvaváló szilvát válassz! Ilyen például a kései Besztercei vagy a Besztercei muskotály.
2. A szárat hagyd a gyümölcsön, mivel így nem keletkezik a szilván olyan sebzés, melyen az aszalás során elfolyhatna az édes szilvalé.
3. A szilvákat mártsd 1-2 százalékos szódabikarbóna-oldatba, mert ez leoldja a felületüket bevonó viaszréteget, amely akadályozná a héjon át történő vízvesztést.
4. Ezután a szilvát öblítsd le tiszta vízzel.
5. Töröld szárazra.
6. Terítsd szét egy lapos korsárban vagy rácson úgy, hogy a szemek ne érintkezzenek egymással.
7. Néhány napig biztosíts 50-60 °C-ot az aszalmány számára, majd emeld a hőmérsékletet 70-80 °C-ra.
8. Ujjpróbával állapítsd meg az aszalás végének időpontját: azt az állapotot, amikor még benyomható, de nyomásra lé már nem cseppen belőle, általában 7-10 nap elteltével éri el.
9. Ha a gyümölcs már annyira összeesett, hogy a magja kitapogatható, a magot egyszerűen told ki belőle a szár irányában.
10. Ha a szilvaszemekbe a kicsúsztatott mag helyére egy-egy hámozott mandulát vagy dióbélgerezdet teszel, igazi különlegességet készíthetsz!
11. Az elkészült aszalt gyümölcsöt néhány napig hagyd kiterítve szobahőmérsékleten, majd tiszta, jól szellőző vászontasakokban hűvös helyen tárold.
12. 1 kg friss szilvából 35-50 dkg aszalvány készíthető.
Szilvaaszalás lépésről lépésre
1. Magvaváló szilvát válassz! Ilyen például a kései Besztercei vagy a Besztercei muskotály.
2. A szárat hagyd a gyümölcsön, mivel így nem keletkezik a szilván olyan sebzés, melyen az aszalás során elfolyhatna az édes szilvalé.
3. A szilvákat mártsd 1-2 százalékos szódabikarbóna-oldatba, mert ez leoldja a felületüket bevonó viaszréteget, amely akadályozná a héjon át történő vízvesztést.
4. Ezután a szilvát öblítsd le tiszta vízzel.
5. Töröld szárazra.
6. Terítsd szét egy lapos korsárban vagy rácson úgy, hogy a szemek ne érintkezzenek egymással.
7. Néhány napig biztosíts 50-60 °C-ot az aszalmány számára, majd emeld a hőmérsékletet 70-80 °C-ra.
8. Ujjpróbával állapítsd meg az aszalás végének időpontját: azt az állapotot, amikor még benyomható, de nyomásra lé már nem cseppen belőle, általában 7-10 nap elteltével éri el.
9. Ha a gyümölcs már annyira összeesett, hogy a magja kitapogatható, a magot egyszerűen told ki belőle a szár irányában.
10. Ha a szilvaszemekbe a kicsúsztatott mag helyére egy-egy hámozott mandulát vagy dióbélgerezdet teszel, igazi különlegességet készíthetsz!
11. Az elkészült aszalt gyümölcsöt néhány napig hagyd kiterítve szobahőmérsékleten, majd tiszta, jól szellőző vászontasakokban hűvös helyen tárold.
12. 1 kg friss szilvából 35-50 dkg aszalvány készíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése