Nagyon szeretjük a paradicsomszószos tésztát, mint például ezt is,
ilyen sajttal vagy olyannal, hússal, bármivel, összesütve vagy anélkül,
szóval ez az a tuti étel, amiből soha egy gramm nem marad, garantáltan
elfogy.
És
milyen jó lesz télen csak lekapni a polcról, és 10 perc alatt meleg
ételt varázsolni belőle. Vagy akár nyáron is:)
Hozzávalók:
- 3 kg paradicsom
- 2 dl olívaolaj
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál bors
- 2-3 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- nagy csokor friss bazsalikom
A
paradicsomokat megmossuk és lehúzom a héját (tetején kereszt alakban
bevág, forró vízben tart fél percig, utána lehúz). Az eredeti recept
szerint itt kéne botmixerrel nem teljesen simára pépesíteni, de én
eléggé utálom a köpködő forrongó paradicsomszószt, szóval én csak
tessék-lássák összenyomtam-kockáztam a szemeket, hogy azért ne egészben
tegyem fel, mindenesetre nagyobb darabokban.
Egy nagy lábasban 1 dl
olajon kicsit megpirítom (fél perc, max.!) a lereszelt fokhagymát. Mehet
rá a paradicsom. Só, cukor, bors, oregánó. Mehet a két fej hagyma,
meghámozva, de egészben. Közepes lángon 2,5-3 órát kell főzni, hogy kb. a
kétharmadára sűrűsödjön. (Rém hosszú idő, de nincs vele sok munka
közben, néha meg kell keverni, érdemes vastagtalpú lábast használni, nem
hajlamos a leégésre, és nem is fröcsköl.)
Amikor kész, akkor a hagymát ki kell belőle dobni, és belekeverni a nagy csokor apróra vágott friss bazsalikomot.
Aztán
a szokásos eljárás, forrón előmelegített (ezt úgy szoktam, hogy egy
kisebb tepsibe lobogó forró vizet töltök, és ebbe állítom bele az
üvegeket) tiszta üvegekbe töltjük, a tetejére kevés olívaolajat öntünk
(ezt elfelejtettem :(), rátekerjük a fedelét, és öt percig így tartjuk.
Aztán gondosan újságpapírba bugyolálva mehet a száraz dunsztba, egy-két
napig, amíg teljesen ki nem hűl.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése