2013. szeptember 27., péntek

Rumos-fahéjas szilvalekvár

  • 6 kg bió szilva
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 3 dl finom rum
  • ízlés szerint fahéj
    1. A szilvák szárát kitépkedjük (már amelyiken rajta van), a gyümölcsöt alaposan megmossuk és lecsepegtetjük.
    2. A megtisztított szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk és mehetnek is a lekvárfőző üstbe.
    3. Nyakon öntjük a cukorral, meglocsoljuk a rummal, lefedjük és néhány órán át állni hagyjuk (egy egész éjszakára is így maradhat).
    4. A közepesnél mérsékeltebb tűzön (de nem teljes takarékon) addig főzzük, amíg szép sűrű nem lesz. (Az edénytől függően közben kevergetjük vagy sem.)
    5. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejére, rácsavarjuk a fedeleket és befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára.
    6. Mielőtt a száraz dunsztba tesszük a lekvárokat, egy pillanatra fejtetőre állítjuk az üvegeket. (9 db 375 ml-s üveg lett a 6 kg szilvából.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése