A szó valójában hal ikrát jelent, főleg tokhal, lazac, de tonhal ikrája is, aminek a zsiradékja és membránja le van tisztítva és enyhén sózott.
A tokhal ikra drágább, a színe csillogó fekete, a lazac, a pisztráng vagy ponty ikrája pedig olcsóbb, ezeknek a színe pedig aranysárga és pirosas-narancsos árnyalatok között változik
A kaviár annál ízletesebb és drágább minél kevesebb a sótartalma, tehát romlandóbb. Az a kaviár amely a kereskedelemben található nagy sótartalmú, lekvárhoz hasonló állagú, gyenge minőségű, olcsó, de fel lehet használni egyes kaviár alapú receptek előállításához, mivel erős az aromája.
Hogyan kell a kaviárt felszolgálni?
● egymagában, mint előétel vagy főételként egy nagyigényű vendégfogadáson.● a kaviárt nem lehet fémedényben tartani, csakis kicsi üveg vagy műanyagedényekben, amelyek jéggel tele edényekre vannak téve.
● kötelezően pirított kenyérrel kell felszolgálni! A szakemberek szerint hideg vodkát kell mellé adni, vannak akik pedig a pezsgőt ajánlják.
● a kaviár mellé fel lehet szolgálni citromszeleteket, apróra vagdalt hagymát, tejfölt, keményre főtt és felvagdalt tojást.
● A fémedények és az ezüst evőeszközök kerülendők, ugyanis fennáll az oxidálódás veszélye, amely fémes ízt kölcsönöz az ételnek is. A kaviárt üveg, csont, fa vagy akár műanyag edényekben kell felszolgálni a vendégeknek vagy aki megengedheti magának, aranyból készült étkészletet is használhat.
● azokban az ételreceptekben, amelyekbe kaviárt kéne tenni, lehet helyettesíteni olcsóbb árúval is, de nagyon kell vigyázni, hogy az ízét ne nyomjuk el más fűszerekkel vagy sóval.
● a kaviár nagyon jól megy túróval, tojással és hideg levesekkel
● a kaviárban sok az A és D vitamin, Omega 3 zsírsavak és az arginin (amitől nemi vágyat fokozó hatása van), de tartalmaz koleszterint és nátriumot is, ezért mérsékelten kell fogyasztani.
● a kaviár fogyasztásából nem lehet szokást csinálni! Öröm és gyönyör, nem pedig uzsonna étkezések között!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése