2014. március 30., vasárnap

Fehérmályva



Fehérmályvaként kevésbé, orvosi zilizként viszont már sokkal többen ismerik ezt az értékes kis növényt: gyerekkorunkban még gyakran használták a száraz köhögés vagy a gyomorpanaszok gyógyítására. A ziliz az évek alatt mit sem vesztett gyógyerejéből - fedezd fel te is újra!
Leírása:
 Évelő növény. Gyökértörzséből fejlődnek az egyszerű vagy elágazó, 10-30 cm hosszú, kívül szürkés, belül fehér, 2-3 cm vastag gyökerek. Szára 80-120 cm magas, tövénél fásodó. A levelek szórt állásúak, 3-5 karéjosak, bársonyosan szőrösek. A virágok júliustól szeptemberig nyílnak, színük fehér vagy halvány rózsaszín. Termése 15-20 cikkekre tagozódó szőrözött korong résztermésből áll (ún. papsajt termés).
Mi mindenre jó a ziliz?
A fehérmályva gyógyhatásait már az ókorban is ismerték: gyógyszerek és patika hiányában rendszeresen alkalmazták is. Kiválóan csillapítja a nyálkahártyák irritációját, legyen szó akár a légutakról, akár a gyomorról. A nyáron virágzó növény gyökereit ősszel, leveleit és virágait nyáron gyűjtik. Utóbbit leforrázva vízhajtóként, illetve húgyúti gyulladások, köhögés, gyomorégés esetén használják, de gyulladáscsökkentő borogatásként is jó szolgálatot tesz. A gyökérrészt tisztítás, darabolás és szárítás után légcső-, gyomor- és bélhurut esetén alkalmazzák, illetve általános gyulladáscsökkentőként.


Viszlát, köhögés!
Az őszi időszakban a ziliz nyálkahártya-nyugtató tulajdonsága aranyat ér: a kínzó, olykor hetekig elhúzódó száraz köhögés kiváló ellenszere akár gyerekeknél, akár felnőtteknél. A nyálkahártyák védelme mellett a fehérmályva az immunrendszert is erősíti, de ha már elkaptál egy betegséget, akkor a légúti és gyomorpanaszok ellen is bevetheted a teát: mielőtt lenyelnéd, öblögesd át vele a torkod, napi két-három csészényi így sokkal könnyebbé teheti a megfázás vagy influenza időszakát.  
Így szépíti a bőröd
A zilizt nem véletlenül alkalmazzák borogatásként: sebek kezelésénél, ekcémás bőr megnyugtatásánál nagyon hatékony, még az érzékeny, kiszáradt bőrrel is csodát tesz: nyálkaanyagai bevonatot képeznek a bőrön, sok vizet kötnek meg, így erősen és hosszan hidratálnak. A vízhiányos, fáradt, száraz bőrt csodálatosan puhává teszi némi zilizes borogatás vagy arcpakolás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése