2015. május 5., kedd

Ízületi fájdalom, zúzódás, sebek kezelésére

Amint kivirágzik az orgona, két szert lehet készíteni az ízületek, sebek és ütődések (zúzódások) kezelésére: tinktúrát és a kenőcsöt. Köszvény, meszesedés, ízületi gyulladás esetében mindkettő kiegészítheti vagy kiválthatja a gyári kenőcsöket és erős hatású tablettákat.
Az orgona virágát lazán (szellősen) szórjuk színültig egy fél literes üvegbe, öntsünk rá vodkát, hagyjuk állni 3 hétig sötét helyen, szobahőmérsékleten, majd szűrjük le. Fogyasszuk naponta 3x30 cseppet, étkezés előtt, három hónapon keresztül.
A tinktúrát fel lehet használni az ízületek dunsztkötéséhez, ehhez 1/3 pohárnyi tinktúrát hígítsunk fel felesben vízzel, nedvesítsünk be vele egy fáslit, helyezzük a fájós részre, majd fedjük be nylonnal és meleg kötéssel. Az ilyen dunsztkötés reuma, valamint sebek és ütődések (zúzódások) esetében megszünteti a fájdalmat.

Készíthetünk fájdalomcsillapító kenőcsöt is az orgona virágából, nagyon jó hatású reumatikus gyulladás esetében, az ízületekbe dörzsölve. Ehhez 2 evőkanál aprított virágot alaposan dörzsöljünk el 2 evőkanál friss vajjal, és hűtőszekrényben tároljuk, de csak maximum egy hónapig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése