17 dkg hántolt, sótlan napraforgómag
5 dkg reszelt light sajt (pl. Trappista)
1 teáskanál só
50 ml hideg víz
Ízesítéshez ízlés szerint egy gerezd fokhagyma vagy zöldfűszerek (elhagyhatók).
A napraforgómagot aprítógépbe tesszük és a lehető legfinomabbra
aprítjuk. Az aprítógépből kivesszük, majd egy tálba tesszük és jól
elkeverjük a sóval és a reszelt sajttal. Ha fűszerekkel ízesítjük, akkor
azokat is ilyenkor kell hozzákeverni. Ez után a vizet apránként
hozzáadagolva egynemű tésztává gyúrjuk. Két sütőpapír között kb. fél cm
vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval vagy pizzaszeletelővel (vagy egy
egyszerű késsel) tetszőleges formájúra és méretűre vágjuk fel.
A nyújtásnál használt egyik sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és a
nyers kekszeket rásorakoztatjuk. Ha van kedvünk, ezen a ponton még
megszórhatjuk pluszban napraforgómaggal, de nem muszáj. 160 fokra
előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a
sütőből, hagyjuk a tepsiben kihűlni. Utána fogyasztható vagy légmentesen
lezárt dobozban néhány napig tárolható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése