2015. november 26., csütörtök

Szotyis keksz

17 dkg hántolt, sótlan napraforgómag
5 dkg reszelt light sajt (pl. Trappista)
1 teáskanál só
50 ml hideg víz
Ízesítéshez ízlés szerint egy gerezd fokhagyma vagy zöldfűszerek (elhagyhatók).
A napraforgómagot aprítógépbe tesszük és a lehető legfinomabbra aprítjuk. Az aprítógépből kivesszük, majd egy tálba tesszük és jól elkeverjük a sóval és a reszelt sajttal. Ha fűszerekkel ízesítjük, akkor azokat is ilyenkor kell hozzákeverni. Ez után a vizet apránként hozzáadagolva egynemű tésztává gyúrjuk. Két sütőpapír között kb. fél cm vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval vagy pizzaszeletelővel (vagy egy egyszerű késsel) tetszőleges formájúra és méretűre vágjuk fel.
A nyújtásnál használt egyik sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és a nyers kekszeket rásorakoztatjuk. Ha van kedvünk, ezen a ponton még megszórhatjuk pluszban napraforgómaggal, de nem muszáj. 160 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a tepsiben kihűlni. Utána fogyasztható vagy légmentesen lezárt dobozban néhány napig tárolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése