2015. december 5., szombat

Mézeskalács fűszerkeverék

Karácsony közeledtével, kezdődhet a készülődés. Receptek előkeresése. Összeírni a bevásárlólistát és irány a bolt.
Tipikus helyzet, vagy csak az Én formám, nem tudom. Szinte mindent bevásároltam,de a Mézeskalács fűszerkeverék még hiányzik. Hiába nézem át még egyszer a polcok kínálatát, de a mézeskalács fűszerkeverék hiányzik a kínálatból. Kicsit bosszankodok, mert könnyíteni szerettem volna a munkámban, de megoldom ezt a hiányt is. Így legalább tudom, hogy miből és hogyan készül a boltival ellentétben. Saját ízlésünknek megfelelően variálhatjuk a hozzávalók mennyiségét. Jól záródó üvegben tároljuk, és 1 kg liszthez körülbelül 2 evőkanál fűszerkeveréket használjunk. Gasztroajándéknak is kitűnő.

12 adaghoz kell:
1 ek. tisztított kardamom,
1 db. csillagánizs,
1,5 ek. őrölt fahéj,
1 ek. szegfűszeg,
1 ek. gyömbér,
1 kk.szerecsendió

Amiből tehetjük használjunk egész fűszert, majd mozsárban vagy fűszerdarálóban őröljük finomra, és adjuk hozzá az őrölt fűszereket is.

Tippek:
-          A fűszereket érdemes egészben egy kicsit megpirítani teflonbevonatú serpenyőben,   mert sokkal aromásabb, ízesebb keveréket állíthatunk össze, mintha eleve az őrölt hozzávalókat kevernénk. Így a fűszerek illata is jobban érvényesül.
-          A kész fűszerkeveréket légmentesen záródó fém vagy üveg tégelyben tároljuk. Aromáit így tovább megőrzi.
-          A fűszerekhez adhatunk kevés reszelt, szárított citrom- vagy narancshéjat

Felhasználás:
A mézeskalács fűszerkeverék a hagyományos karácsonyi mézeskalácson és puszedlin kívül más receptekhez is felhasználható. Remekül illik szinte mindenféle gyümölcsös süteményhez – pld. almás, szilvás vagy meggyes pitéhez -, de gyümölcslevesekhez is bátran használhatjuk. Adagolhatjuk  répatortához, ízesíthetünk  vele gyömbéres sütit, és ha már nincs időnk karácsonyi mézeskalácsot készíteni, de szeretnénk az ízét, illatát érezni, akkor keverjük hozzá a legegyszerűbb bögrés sütemény tésztájához.
 A süteményeken túl vadhúsokhoz és vörös húsokhoz készült mártásokba is érdemes egy csipetnyit belecsempészni. Sőt darált húsos - fasírtok, raguk – ételekhez is érdemes felhasználni . A keleti konyha hús fűszerkeverékei szinte ugyanazokból az összetevőkből állnak, mint a mézeskalács keverék. Forralt borhoz is kiváló, és ízesíthetünk vele likőrt, de akár befőzéskor - alma, szilva, meggy, körte és sárgabarack – kompót készítésekor is használható. Remekül illik a citrusfélékhez , így mindenféle narancsos, mandarinos, citromos desszert, dzsem, likőr készítésénél érdemes használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése