Karácsony közeledtével, kezdődhet a készülődés. Receptek előkeresése. Összeírni a bevásárlólistát és irány a bolt.
Tipikus helyzet, vagy csak az Én formám, nem tudom. Szinte mindent bevásároltam,de a Mézeskalács fűszerkeverék még hiányzik. Hiába nézem át még egyszer a polcok kínálatát, de a mézeskalács fűszerkeverék hiányzik a kínálatból. Kicsit bosszankodok, mert könnyíteni szerettem volna a munkámban, de megoldom ezt a hiányt is. Így legalább tudom, hogy miből és hogyan készül a boltival ellentétben. Saját ízlésünknek
megfelelően variálhatjuk a hozzávalók mennyiségét. Jól záródó üvegben
tároljuk, és 1 kg liszthez körülbelül 2 evőkanál fűszerkeveréket
használjunk. Gasztroajándéknak is kitűnő.
12 adaghoz kell:
1 ek. tisztított kardamom,
1 db. csillagánizs,
1,5 ek. őrölt fahéj,
1 ek. szegfűszeg,
1 ek. gyömbér,
1 kk.szerecsendió
Amiből tehetjük használjunk egész fűszert, majd mozsárban vagy
fűszerdarálóban őröljük finomra, és adjuk hozzá az őrölt fűszereket is.
Tippek:
- A fűszereket érdemes egészben egy kicsit megpirítani
teflonbevonatú serpenyőben, mert sokkal aromásabb, ízesebb keveréket
állíthatunk össze, mintha eleve az őrölt hozzávalókat kevernénk. Így a
fűszerek illata is jobban érvényesül.
- A kész fűszerkeveréket légmentesen záródó fém vagy üveg tégelyben tároljuk. Aromáit így tovább megőrzi.
- A fűszerekhez adhatunk kevés reszelt, szárított citrom- vagy narancshéjat
Felhasználás:
A mézeskalács fűszerkeverék a hagyományos karácsonyi mézeskalácson és
puszedlin kívül más receptekhez is felhasználható. Remekül illik szinte
mindenféle gyümölcsös süteményhez – pld. almás, szilvás vagy meggyes
pitéhez -, de gyümölcslevesekhez is bátran használhatjuk. Adagolhatjuk
répatortához, ízesíthetünk vele gyömbéres sütit, és ha már nincs időnk
karácsonyi mézeskalácsot készíteni, de szeretnénk az ízét, illatát
érezni, akkor keverjük hozzá a legegyszerűbb bögrés sütemény
tésztájához.
A süteményeken túl vadhúsokhoz és vörös húsokhoz készült mártásokba
is érdemes egy csipetnyit belecsempészni. Sőt darált húsos - fasírtok, raguk – ételekhez is érdemes felhasználni . A keleti konyha
hús fűszerkeverékei szinte ugyanazokból az összetevőkből állnak, mint a
mézeskalács keverék. Forralt borhoz is kiváló, és ízesíthetünk vele
likőrt, de akár befőzéskor - alma, szilva, meggy, körte és sárgabarack –
kompót készítésekor is használható. Remekül illik a citrusfélékhez ,
így mindenféle narancsos, mandarinos, citromos desszert, dzsem, likőr
készítésénél érdemes használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése